Some ideas for Second Breakfast, Luncheon...

I looove eating sweets, cakes and other delicious things and when Fili and Kili made a video about Blackberry Cake, I thought I would share my favorite receipe with you!
 
I haven't tried Fili's and Kili's Blackberry Cake yet, but it looks really nice!
 
 
Claes' Chocolate Mud Cake
 
The Cake
200 g butter
100 g (tiny bits of) dark chocolate
100 g (tiny bits of) milk chocolate
120 g sugar
2 eggs
1 egg yolk
120 g flour
4 Daim bars (broken into small pieces)
 
The Chocolate Truffle
100 g (tiny bits of) Milk chocolate
1 teaspoon honey
1 tablespoon butter
3/4 dl cream
 
The Marshmallows
3 gelatin leaves
150 g sugar
1/2 dl water
1 egg white
A few drops of lemon juice
Eventually potato starch
 
Melt the butter in a sauce pan. Remove the sauce pan from the stove. Add the tiny bits of both the dark and milk (the butter should still be warm). Leave for 5 min. Use a mixer to whip the ingrediens into a smooth batter. Add suger and eggs and stir. Add the flour using a metal sieve (or similar). Finally you add the tiny bits of daim and stir. Pour into a baking tin with an approximately diameter of 24 cm. Put it in the oven (175 degrees) for about 20-25 minutes. Take out the cake and place it in the fridge.
 
Put the tiny bits of milk chocolate, the honey and the butter in a bowl. heat the cream and pour over. Leave for about 5 minutes before you mix it smouth. Spread the chocolate truffle evenly over the (now cooled down) cake. Put it in the fridge.
 
When I did this cake I used Strawberry Marshmallow Fluff instead of doing marshmallows, but that's up to you.
 
Put the gelatin leaves in a bowl with cold water. Leave for about 5-10 minutes. Heat sugar and water in a sauce pan up to 140 degrees (Celsius). Whip egg whites and the lemon juice in a stainless bowl with an electric mixer. Pour the sugar slowly over the egg whites/lemon juice mixture. While doing this whip all the ingreadients. Continue whipping the ingreadients until it has reached room temperature. Take the gelatin leaves and mealt them either in the micro-wave or in a sauce pan on the stove. Add the (now) melted gelatin and whip for about 1 minute. Pipe small dots of the mixture (here you might need the potato starch) on a parchment paper. Leave for approximately 4 hours. Decorate your cake with marshmallows.
 
(By the way, this cake is delicious to eat frozen! So put it in the freezer and eat whenever you want to!)
 
Claes kladdkaka
 
Kaka:

200 gram smör

200 gram hackad mjölkchoklad

120 gram strösocker

2 ägg

1 äggula

120 gram vetemjöl

2 hackade dubbeldaim

 

Tryffel:

100 gram hackad mjölkchoklad

1 tsk honung

1 msk smör

¾ dl grädde

 

Marshmallows:

3 gelatinblad

150 gram socker

½ dl vatten

1 äggvita

Några droppar citronsaft

Eventuellt lite potatismjöl till marshmallowsen vid spritsning att sikta över

 

Smält smöret i en kastrull. Tag av från plattan och tillsätt den hakade chokladen medans smöret fortfarande är varmt, låt stå i ca 5 minuter. Rör med en visp till det blir en slät smet. Tillsätt socker och ägg och rör om. Sikta i mjölet och rör om. Slutligen tillsätter du den hackade daimen och rör ett par varv till. Häll i en springform på ca 24 cm i diameter. Gräddas i mitten av ugnen i 175 grader i ca 20 minuter. Tag ut kakan och låt den svalna.

---

Lägg den hackade chokladen, honungen samt smöret i en bunke. Koka upp grädden och häll den över. Låt stå i ca 5 minuter innan du mixar till en slät massa. Stryk ut tryffeln så jämt som möjligt över den avsvalnade kakan. Ställ kakan i kylen.

---

Jag använde mig istället av Strawberry Marshmallow Fluff, men det är frivilligt.

Blötlägg gelatinbladen i rikligt med kallt vatten, låt stå ca 5-10 minuter. Koka upp socker och vatten i en kastrull till ca 140 grader. Vispa äggvitor och citronsaften i en rostfri bunke med elvisp. Häll sockret i en tunn stråle över äggvispet och vispa samtidigt. Vispa nu äggmassan till den svalnat, typ rumstempererad. Skaka av överflödigt vatten från gelatinbladen och smält det i mikron eller i en kastrull på spisen. Tillsätt det smälta gelatinet och vispa ytterligare någon minut. Spritsa eller klicka ut toppar på ett bakplåtspapper. Låt stå i ca 4 timmar. Dekorera tårtan med marshmallows.

 
 
OK, this took a loooong time translating it so I think it will do with only one receipe for today. You might need to adjust the receipe a bit, depending on what kind of ingreadients you're using. By the way, Claes' Chocolate Mud Cake is taken from TV4's Chocolate Mud Cake duel from "Malou - Efter tio"
 
Love,
Erunyauvë

 

Liknande inlägg

Kommentera här: